Σύνδεση / Πληροφορίες
TwitterRssFacebook
Πλοήγηση

Climbmill ή stairclimber ή ελληνιστί…”σκαλιέρα”! Πολυτέλεια ή Αναγκαιότητα?

| 5 Μαρ 2016 | κατηγορία: Fitness | Χωρίς Σχόλια

climbmill

Πρόκειται για μία μικρή κυλιόμενη σκάλα, η οποία αναγκάζει τον ασκούμενο να ανεβαίνει διαρκώς σκαλοπάτια, ενώ βρίσκεται στην ίδια θέση.

Σαφέστατα, ανήκει στην κατηγορία των αερόβιων μηχανημάτων, δηλαδή εκείνων που ως αποτέλεσμα δίνουν την βελτίωση του καρδιαγγειακού-καρδιοαναπνευστικού συστήματος του οργανισμού μας. Δηλαδή, έχουν ως “πρακτικό” αποτέλεσμα το να μπορούμε να ασκούμαστε με το ίδιο μηχάνημα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με μεγαλύτερη ένταση, χωρίς να λαχανιάζουμε και χωρίς να κουραζόμαστε, όπως παλαιότερα. Με απλά λόγια, είναι ένα μηχάνημα που γυμνάζει την καρδιά.

Είναι όμως σαν όλα τα άλλα? ή έχει κάποιες ιδιαιτερότητες?

Στην ουσία, πρόκειται για το απόλυτο μηχάνημα “εργο-φυσιολογικής” τοποθέτησης. Και τι εννοώ με αυτόν τον χαριτωμένο όρο?

Χωρίς να είναι του παρόντος και χωρίς να θέλω να στραφώ σε διαφορετικά μονοπάτια σε αυτό το άρθρο, απλά και μόνο σκεφτείτε την εναλλαγή του βηματισμό που κάνετε σε ένα τέτοιο μηχάνημα? Δεν είναι σαν να εκτελείτε μικρές εναλλάξ προβολές(lunges)? Και οι προβολές, έστω και αυτές που γίνονται με μικρότερο εύρος, από αυτό που θα χρησιμοποιούσατε εάν τις εκτελούσατε στο έδαφος, δεν είναι μία από τις ασκήσεις που κάνετε για να δυναμώσετε τους μύες climbmill2των ποδιών σας? Άρα, μία από τις αναερόβιες ασκήσεις…πήραμε λοιπόν μία αναερόβια άσκηση και κάναμε τι? Την κάναμε αερόβια? επειδή και μόνο την χρησιμοποιήσαμε σε ένα “αερόβιο” μηχάνημα?…το ζητούμενο και αυτό που θέλω να πω είναι τούτο: μήπως είναι έστω και τώρα καιρός να αποσαφηνισθεί η έννοια της αερόβιας και της αναερόβιας δραστηριότητας? Και μαζί με τα ωφέλη που κάθε μία προσδίδει να ξεκαθαρισθούν και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται ώστε μία δραστηριότητα να μπορεί να προσφερθεί για αερόβια άσκηση ή αναερόβια αντίστοιχα?

Και το ολοκληρώνω για την ώρα, στο σημείο αυτό, λέγοντας απλά ότι: καμία άσκηση από μόνη της δεν είναι και δεν μπορεί να είναι αναερόβια ή αερόβια…εάν δεν αναλυθούν όλα τα δεδομένα γύρω από την εφαρμογή της…ποιος την κάνει, πως, πόσο κ.τ.λ.

Είναι λοιπόν ένα μηχάνημα φτιαγμένο για αερόβια δραστηριότητα κι επίσης ένα μηχάνημα που προσφέρετε για επιπλέον καύση θερμίδων, άρα βοηθάει και σε μία προσπάθεια απώλειας βάρους. Όσο περισσότερη ώρα το χρησιμοποιήσετε, τόσο μεγαλύτερο αριθμό θερμίδων θα καταναλώσετε.

Από την άλλη επίσης, λόγο κάποιων χαρακτηριστικών που αναφέραμε πιο πάνω, το συγκεκριμένο μηχάνημα προσφέρει ταυτόχρονα και τη δυνατότητα για “σμίλευμα” των γλουτών και των ποδιών, καθώς η μηχανική της κίνησης που climbmill3καλούνται να κάνουν τα κάτω άκρα είναι τέτοια, που ενεργοποιούνται σε πολύ καλύτερο και μεγαλύτερο βαθμό οι μύες των ποδιών και των γλουτών σε σχέση με κάποιο άλλο αερόβιο μηχάνημα.

Επιπλέον αποτέλεσμα αυτού, είναι επίσης και η ενίσχυση του μεταβολισμού ηρεμίας.

Επομένως, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, είναι ένα μηχάνημα με “τριπλό συγκριτικό πλεονέκτημα”.

Το επίπεδο των κραδασμών, σε σχέση με άλλα μηχανήματα είναι πολύ μικρό. Είναι ένα αερόβιο μηχάνημα με χαμηλό επίπεδο κραδασμών και με επιπλέον οφέλη εφάμιλλα με εκείνα της προπόνησης αντιστάσεων, μιας και η μηχανική της δραστηριότητας εκτός των άλλων, ενισχύει τα οστά κι έτσι μπορεί να βοηθήσει και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Όπως κάθε σωματική δραστηριότητα αερόβιου τύπου, έτσι και με τη χρήση του climbmill έχουμε ως επιπλέον όφελος τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη, αύξηση της καλής χοληστερόλης και μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αρκεί, να γίνεται σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, που προτείνουν 5νθήμερη δραστηριότητα  την εβδομάδα, με μέτρια ένταση και διάρκεια 30λεπτά η κάθε μία.

climbmill4

tip

Για μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων όταν χρησιμοποιείτε το climbmill, βεβαιωθείτε ότι σε κάθε σας βηματισμό το βάρος σας βρίσκεται στη φτέρνα του ποδιού που προπορεύεται, οι ώμοι σας είναι προς τα πίσω και το κεφάλι σας στην προέκταση της σπονδυλικής σας στήλης. Ότι πρόγραμμα κι αν ακολουθείται, όποια μέθοδο κι όποιο σύστημα, μην ξεχνάτε να κάνετε αλλαγές κάθε 4 με 6 εβδομάδες, ώστε να έχετε πάντοτε διαρκή βελτίωση.

Λευτέρης Φυντικάκης, Coach-Personal trainer, Dip.PhE/SN/PhC, DPESS

Επιστροφή

Κοινοποιήστε αυτή την ανάρτηση:
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone

Σχολιάστε

Εάν δεν θέλετε να εγγραφείτε στο PTblog, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το λογαριασμό σας σε μία από τις παρακάτω υπηρεσίες: