Σύνδεση / Πληροφορίες
TwitterRssFacebook
Πλοήγηση

ΔΕΣ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΣΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ… ΙΜΑΝΤΕΣ

| 5 Μαρ 2016 | κατηγορία: Fitness | Χωρίς Σχόλια

a1

Η λειτουργική γυμναστική (functional training) πλέον έχει κατακτήσει τον κόσμο που ασκείται λόγω της αποτελεσματικότητας της. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τον χρόνο που μπορεί να διαθέσει κάποιος για να προπονηθεί. Ένα πλεονέκτημα που προσφέρει η χρήση των ιμάντων προπόνησης είναι πως μπορείς να ελαχιστοποιήσεις το χρόνο άσκησης γυμνάζοντας όλο το σώμα και εναλλάσσοντας ασκήσεις γρήγορα και αποτελεσματικά.

 

a2

Οι ιμάντες αποτελούν ένα πολυόργανο για την ανάπτυξη ασκήσεων λειτουργικής γυμναστικής, ως βασική προπόνηση ή συμπληρωματική. Οι ασκήσεις γίνονται σε τρεις διαστάσεις και μόνο με το βάρος του σώματος. Το ασκησιολόγιο με ιμάντες είναι ευρύ και μπορεί να εκτελεστεί από τον αρχάριο, έως τον πιο προχωρημένο. Η ποικιλία των ασκήσεων είναι μεγάλη και αποτελεί λύση για όλα τα επίπεδα ασκούμενων. Με την κατάλληλη διαβάθμιση των ασκήσεων, επιτυγχάνεται μικρή ένταση, αλλά με μεγάλη επίδραση σε αγύμναστα άτομα. Η επιλογή πιο απαιτητικών ασκήσεων με μεγάλο εύρος κίνησης κάνει την προπόνηση πιο απαιτητική για τους προχωρημένους, δοκιμάζοντας συνεχώς τις δυνάμεις τους.

Οι ασκήσεις μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε ασκήσεις σταθεροποίησης, ιδιοδεκτικότητας, κινητικότητας, δύναμης, αντοχής στη δύναμη και το σημαντικότερο είναι ότι μπορούν να συνδυασθούν. Επιλέγοντας αυτό τον τρόπο προπόνησης μπορούμε να γυμνάσουμε το σώμα μας με τρόπο που δεν έχει συνηθίσει. Αλλάζοντας την κλίση και τοποθέτηση του σώματος απλά με ένα-δυο βήματα, έχουμε κατακόρυφη αύξηση της a3επιβάρυνσης. Ενεργοποιεί έτσι το μέγιστο κάθε φορά αριθμό μυϊκών ινών εκτοξεύοντας στα ύψη το μεταβολισμό. Επίσης, η εναλλαγή προπονητικών μεθόδων μπορεί να έχει τα μέγιστα οφέλη στον στόχο του ασκούμενου, οποιοσδήποτε και αν είναι αυτός (μυϊκή ενδυνάμωση, μυϊκή υπερτροφία, απώλεια λίπους, βελτίωση φυσικής κατάστασης

Η ιδιοδεκτικότητα είναι η ικανότητα να γνωρίζει το σώμα μας την θέση, την κίνηση, την ταχύτητα και την κατεύθυνση της κίνησης, αλλά και της σχέσης του σώματος μας με το χώρο. Συντονίζει την κίνηση των ματιών, του κεφαλιού, του αυχένα, των άκρων και του σώματος. Το αιθουσαίο σύστημα, υπεύθυνο για την ιδιοδεκτικότητα, μέσω προπόνησης με ιμάντες, ρυθμίζεται και μας βοηθάει να κινούμαστε καλύτερα στον χώρο.

Η πλειομετρική προπόνηση είναι η μορφή προπόνησης ισχύος η οποία βελτιώνει την ταχύτητα των περισσότερων εκρηκτικών κινήσεων. Οι ιμάντες αποτελούν σπουδαίο εργαλείο για τις πλειομετρικές ασκήσεις, για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της ισχύος. Χρησιμοποιείται το βάρος του σώματός μας και η κατάλληλη κλίση για να ρυθμίσουμε την ένταση της άσκησης και επιτυγχάνεται η αύξηση της δύναμης, της μυϊκής μάζας, η διεγερσιμότητα του νευρομυϊκού συστήματος, η μετατροπή των μυϊκών ινών σε γρήγορες, καθώς και η σκλήρυνση του μυοτενόντιου συμπλέγματος.

a4

Η προπόνηση με ιμάντες υποστηρίζει ακόμα και ένα κυκλικό πρόγραμμα άσκησης με εναλλαγή πολλών ασκήσεων, ενεργοποιώντας πολλούς μύες συγχρόνως, αυξάνοντας την καρδιακή συχνότητα, με αποτέλεσμα την αύξηση καύσης θερμίδων κατά τη διάρκεια της άσκησης και μετά, ακόμα και για το επόμενο 24ωρο. Επιτυγχάνεται έτσι η μυϊκή τόνωση, και η μείωση του σωματικού λίπους.

a5

Το μεγάλο πλεονέκτημα και αυτό που κάνει τόσο αποτελεσματικό τους ιμάντες προπόνησης είναι ότι για να γίνει μία άσκηση συγκεκριμένης μυϊκής ομάδας πρέπει να συμμετέχει όλο το μυϊκό σύστημα και ειδικά οι σταθεροποιείς μύες του κορμού (κοιλιακοί & ραχιαίοι). Η αστάθεια που δημιουργείται από τους ιμάντες ενεργοποιεί τα νωτιαία αντανακλαστικά σπονδυλικής στήλης ώστε να διατηρηθεί η σωστή στάση του ασκούμενου, προστατεύοντας και μειώνοντας τις πιθανότητες τραυματισμού.

a6

Κάποιες από τις βασικές ασκήσεις είναι: οι πιέσεις στήθους, η κωπηλατική, οι προβολές ποδιών, τα ημικαθίσματα, η ακροστασία, οι στηρίξεις κορμού και οι κοιλιακοί με διάφορες παραλλαγές, οι κάμψεις, εκτάσεις χεριών και στροφές κορμού.

Tip Συνδυάστε 1-2 φορές την εβδομάδα την αερόβια σας άσκηση με ένα πρόγραμμα λειτουργικής προπόνησης με ιμάντες και απογειώστε τη δύναμη και φυσική σας κατάσταση.

Το ασκησιολόγιο μπορεί να προσαρμοστεί από απλό και αρκετά εύκολο, μέχρι εξαιρετικά απαιτητικό. Ξεκινάμε από τις βασικές ασκήσεις, συνεχίζοντας στις πιο δύσκολες και σύνθετες. Επιτυγχάνουμε την ενδυνάμωση βασικών μυϊκών ομάδων και μυών στήριξης. Στοχεύουμε στην τελειοποίηση της τεχνικής εκτέλεσης των ασκήσεων για αποφυγή τραυματισμών.

Άννα-Μαρία Τουβρά, Εργοφυσιολόγος PhD, MSc

Επιστροφή

Κοινοποιήστε αυτή την ανάρτηση:
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone

Σχολιάστε

Εάν δεν θέλετε να εγγραφείτε στο PTblog, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το λογαριασμό σας σε μία από τις παρακάτω υπηρεσίες: